Open Access Week se vydařil

Open Access představuje model vědecké komunikace, který zajišťuje trvalé, okamžité, svobodné a bezplatné online zpřístupnění plných textů publikovaných vědeckých výsledků (nejčastěji článků) bez omezení pro kohokoli (zdroj: https://openaccess.cz/).

Zelená cesta, zlatá cesta, APC poplatky, hybridní časopisy… to jsou pojmy, o kterých jste již možná slyšeli. A pokud ne, nic není ztraceno. V příštích letech se budou ve vědeckém prostředí objevovat čím dál častěji, takže vás setkání s nimi zřejmě nemine. Týkají se totiž otevřeného přístupu k vědeckým informacím, neboli Open Access, který se na výzkumné scéně dere do popředí a v příštích letech by se mohl stát standardem při publikování vědeckých článků.

Na ČZU nechceme být pozadu, proto jsme se letos zapojili do mezinárodního Open Access Weeku. Akci jsme pojali jako sérii Facebookových soutěží o hrnek s tapírem Papírkem, během nichž jsme Vás seznamovali se základními znalostmi týkajícími se otevřeného přístupu.

Ačkoliv se mnohým Open Access jeví jako sci-fi, rozhodně má smysl! Již v první Facebookové otázce jsme se dozvěděli, že univerzita zaplatí ročně neuvěřitelných 6 500 000 Kč za přístup k databázím s vědeckými publikacemi. To je opravdu hodně peněz, které násobně překračují skutečné náklady vydavatelů na publikování článků! Navíc je na světě spousta univerzit či výzkumných skupin, které si takovéto náklady prostě dovolit nemohou. Přístup k aktuálním informacím tak zůstává zejména vědcům z rozvojových zemí navždy odepřen.

Tyto problémy si uvědomují i politici a poskytovatelé financí pro vědu, kteří model otevřeného přístupu podporují. Jak jsme se dozvěděli ve druhé otázce, existují mezinárodní programy a iniciativy jako Plan S a Horizon 2020, které se usilovně snaží, aby přechod k otevřenému publikování proběhl co nejdříve.  Lze tedy očekávat, že se v blízkých letech stane Open Access součástí politiky výzkumu, vývoje a inovací i v České republice.

Ale jak na to?

Dvě z Facebookových otázek se věnovaly různým cestám otevřeného přístupu k publikování. Nejčastějšími z nich jsou Zelená a Zlatá cesta. Při Zelené cestě autor ukládá článek do repozitáře. Zlatá cesta spočívá v tom, že autor publikuje článek v Open Access časopise a zaplatí publikační poplatek (APC). Existuje ale třeba i cesta Platinová, která se jeví jako ideální stav. Chod vydavatelství je financován například některou z institucí, proto autor za publikování v Open Access režimu nemusí platit APC.

Více informací o jednotlivých cestách publikování se dozvíte na webových stránkách, které jsme pro Vás nově spustili.

Vaše postřehy, dotazy a připomínky nám můžete napsat na email openscience@lib.czu.cz. Naším cílem je zajistit, aby pro vás otevřené publikování bylo namísto stresu doprovázeno hřejivým pocitem z toho, že děláte správnou věc. Neváhejte se na nás proto obrátit!

A jak se Open Access Week vydařil?

Myslíme si, že parádně! Pět hrníčků s Papírkem, který Open Access prostě žere, je na cestě k pěti výhercům. Gratulujeme a děkujeme všem za účast!

I nadále Vás budeme informovat o dění v oblasti Open Access a Open Science. Sledujte nás a buďte v obraze! ?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..