Na stáži v SIC: Jak nás vidí nezávislá pozorovatelka zvenku?

Adéla Augustinová (18) studuje obor Informační služby na Střední škole designu a umění, knižní kultury a ekonomiky Náhorní. Ve Studijním a informačním centru absolvovala dvoutýdenní stáž. Jak se jí u nás líbilo a jak vidí naše služby jako nezávislý pozorovatel z vnějšku?

Stážistka Adéla Augustinová

K jaké práci se u nás dostala? “Bavilo mne skartování,” směje se Adéla. Vyzkoušela si i další knihovnickou agendu, jako vyřazování evidenčních lístků, kontrola periodik nebo práce se souborným katalogem ČR. Adélu bavila hlavně administrativní práce a libovala si, že u toho stihla ještě poslouchat hudbu. Konkrétně kapely Epica a Two Steps from Hell.

Navíc dostala Adéla za úkol projít nově vznikající e-learningové kurzy akademických dovedností a dát dohromady zpětnou vazbu z pohledu studenta. Kromě toho, že v něm Adéla pečlivě vychytala veškeré překlepy, měli jsme radost i z pochvaly: “E-learning se mi líbil. Některá témata, jako třeba citace, pro mne byla hodně prospěšná. Prezentace jsem poslala i lidem ze třídy. Navíc se mi líbila zpětná vazba s vysvětlením, která se objeví hned po dokončení opakovacích testů.”

Spolu s dalšími studenty absolvovala Adéla i komplexní exkurzi celým pracovištěm. A jak se jí u nás líbí? “Je to takové bludiště. Bylo by fajn zřídit volný výběr, aby si studenti mohli brát knihy s polic sami. Zaměstnanci jsou tu ale vstřícní a vždycky všechny požadavky vyřeší rychle,” chválila Adéla. “Je fajn, že knihovna rozvíjí komunitní činnost. Pořádá výstavy a různé akce. O tom jsem zatím jenom slyšela ve škole,” popisuje Adéla, jak se setkává s teorií ze školy v praxi.

“Líbí se mi i antistresový koutek. Hlavně omalovánky a pastelky. Taky se mi líbilo, že si rozečtenou knížku z antistresového koutku můžu odnést a dočíst, kde chci. To by se u nás ve škole hodilo. Stresu je tam hodně. Obzvlášť, když je zavřený bufet,” směje se na závěr Adéla.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..