Knihovnu ČZU nic nezastaví – novinky ZS 2020

Budova Knihovny ČZU byla na začátku akademického roku vždy plná lidí – ať už studentů, tak i zaměstnanců a pedagogů. V našem konferenčním sále se pořádaly ty největší přednášky, studenti stáli fronty (bohužel někdy i dost dlouhé, posíláme omluvu všem předchozím generacím studentů a věřte, že pracujeme na zlepšení) do kartového centra, pak do pokladny, a nakonec do výpůjčních služeb, aby si odnesli svou první nálož učebnic a skript. Nic z toho se dnes neděje – naopak je knihovna prázdná, stejně jako celá univerzita. A pravděpodobně bude v návaznosti na další opatření vlády ještě prázdnější.  

I když je ta prázdnota smutná, všechno zlé je pro něco dobré. Přes prázdniny jsme nezaspali a připravili jsme pro vás novinky, které si můžete vyzkoušet i z pohodlí vašich domovů. A pokud vás samostudium děsí, už na jaře jsme vám sepsali tipy, jak ho zvládnout bez problémů.

Výpůjční služby aneb neplačte, ke knihám se dostanete

Výpůjční služby jsou stále v provozu a knihovníci se už na vás těší.
  • Knihovna pro vás zůstává otevřena a milý knihovník, i když z něj uvidíte jen oči, vám knihy i dál bude půjčovat. Abychom minimalizovali riziko, změnili jsme výpůjční dobu (aktuální informace najdete na webu knihovny). Bohužel jsme museli uzavřít všechny studovny 🙁
  • Také jsme znovu zavedli na jaře vyzkoušený systém objednávání knih předem. Stačí, když na adresu vypujcnisluzby@lib.czu.cz napíšete, jaké knihy byste si chtěli vypůjčit, a jakmile vám je služba připraví, dostanete o tom zprávu. Takhle u nás strávíte opravdu jen ten nejkratší možný čas. 
  • Knihy je možné vypůjčit pouze na platný studentský průkaz – myslete na to, než po našich knihách zatoužíte. Vracet knihy můžete bez vstupu do knihovny přímo do biblioboxu před vchodem.  

Kartové centrum je zavřené

  • Kartové centrum je v současné době uzavřeno (pro aktuální informace se mrkněte na náš web). Karty vydáváme pouze novým zaměstnancům či studentům v urgentních případech.  Pokud tedy potřebujete kartu, abyste se dostali třeba na kolej nebo do laboratoře kvůli výzkumu, ve štychu vás nenecháme. V každém případě je ale potřeba se předem domluvit na e-mailu kcentrum@lib.czu.cz 

Říjen ve znamení Open science.

  • Open science představuje nový model vědecké komunikace, který klade důraz na bezplatné sdílení všech kroků výzkumného cyklu s širokou veřejností. Že jste o něm nikdy neslyšeli? Nevadí! Pro šíření osvěty v oblasti otevřené vědy a publikování jsme se rozhodli zapojit do letošního ročníku mezinárodního Open Access Weeku. Ten proběhne od 19. do 23. října. V tomto týdnu budeme na Facebooku knihovny zveřejňovat informace a zajímavosti ze světa Open Access. Každý den se můžete zapojit do soutěže o hrnek s tapírem Papírkem, který Open Access prostě žere. Takže sledujte náš FB, ať vám ani jedna soutěžní otázka neunikne.  
  • Více informací o otevřené vědě můžete najít v nové sekci “Open science na webu knihovny, případně nás kontaktovat na e-mailové adrese openscience@lib.czu.cz. Rádi zodpovíme Vaše dotazy a nabídneme možnost konzultace. Doporučujeme zvlášť pro ty z vás, kteří uvažují o publikování nějakého vědeckého článku. 
19.-23. října sledujte náš Facebook. Dozvíte se zajímavosti ze světa OA a zároveň můžete vyhrát náš super tapíří hrnek 🙂

Online to ale žije – školíme a konzultujeme bez přerušení 

  • Stejně jako minulé roky, i letos nabízíme pro všechny, před kterými leží povinnost sepsat bakalářku či diplomku, školení zaměřená na práci s informacemi a na psaní akademického textu. Naše webináře jsou zcela zdarma a přihlásit se na ně můžete jednoduše přes náš web. Dozvíte se na nich všechno potřebné k vypracování závěrečné práce či seminárky. Jak a kde hledat informace, jak je následně ocitovat podle univerzitních pravidel a jak se poprat se samotným psaním odborného textu. Ukážeme vám, že napsat bakalářku či diplomku jde nejen kvalitně, ale i efektivně. 
  • Sice jsou naše služby omezené a naživo se s námi možná nesetkáte, knihovníci jsou ale pořád tu, aby vám poradili s čímkoli si nebudete vědět rady. Pokud nemůžete najít článek, nevíte, jak používat citační manažer, jak se dostat k plnému textu či třeba jenom to, jak má vypadat úvod ve vaší bakalářce, neváhejte a napište nám na konzultace@lib.czu.cz. Co nejdříve vám odpovíme a pokud náhodou nebudeme znát odpověď, dáme vám kontakt na toho, kdo vám poradí. 
Stačí se ozvat na konzultace@lib.czu.cz a knihovník vám poradí a pomůže.

Málo informačních zdrojů? Máme pro vás nové databáze? 

  • Do konce listopadu můžete přistupovat k 5 novým databázím. Prohlížejte časopisy na téma mikrobiologických věd vydavatele ASM, sledujte výstupy americké National Academy of Sciences nebo prozkoumejte multidisciplinární elektronický obsah tří vydavatelství prestižních amerických univerzit, a to MITUniversity of Chicago a Rockefeller University
  • Píšete práci? Pak nahlížejte do volně dostupné jazykové příručky Ústavu pro jazyk český Akademie věd nebo proveďte korekturu anglického textu v nástroji Writefull, který má univerzita dostupný do konce října. Pro tvorbu a správu citací využijte volně dostupný citační manažer CitacePro
  • Všechny naše odborné databáze můžete prohledávat i z pohodlí domova. Odkazy k jednotlivým databázím naleznete na naší stránce Infozdroje. Stačí se přihlásit pomocí přihlašovacích údajů do UIS nebo využít institucionální přihlášení. Pokud jste si přidělené heslo ještě nezměnili, učiňte tak, jinak Vám nemusí vzdálený přístup fungovat. 
  • A pokud bude informací přespříliš a vy nebudete vědět, kterou z nich si máte vybrat, použijte rozum 🙂 Tedy náš test rozumu a hned poznáte, která informace je pro vás ta pravá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..