Návštěva semináře FriendlyVox pro Knihovny

Ve čtvrtek 25. 5. 2018 jsme se s kolegyní ze studovny zúčastnily celodenního semináře FriendlyVox pro knihovny. Cílem semináře bylo představit službu FriendlyVox a seznámit účastníky semináře se specifiky práce s lidmi s těžkými vadami zraku.

Seminář se konal v prostorách Národní knihovny v Klementinu.

Po úvodním seznámení s projektem jsme se rozdělili do třech menších skupin, ve kterých jsme během dne vystřídali tři různá stanoviště. Naše skupina se nejprve účastnila praktického seznamování se službou FriendlyVox v počítačové učebně. FriendlyVox je ozvučený webový portál, který jednoduchým způsobem zpřístupňuje nejpoužívanější internetové služby (email, youtube, wikipedia, zpravodajství, denní tisk, televize, jízdní řády a mnohé další) nevidomým lidem či lidem s těžkými vadami zraku. Služba se zaměřuje hlavně na celkovou dosažitelnost pro všechny (funguje skrze instalovaný doplněk do prohlížeče Google Chrome, pro základní ovládání stačí pár kláves, je zdarma). Navíc existuje ještě možnost využití doplňku ChromeVox, který dokáže přečíst všechny weby. Tyto služby tak mají za cíl zpřístupnit internetové služby i lidem nevidomým, aniž by si k tomu museli pořizovat speciální techniku. Nabízí se tak možnost i pro knihovny, jak jednoduše rozšířit nabídku svých služeb.

Ozvučený portál FriendlyVox

Ve druhé části nás přednášející z Tyfloservisu seznámila s nejčastějšími těžkými vadami zraku, přiblížila nám jejich příčiny, obecné informace o poškození a předvedla nám, co asi takoví lidé vidí. Seznámili jsme se s mnoha kompenzačními pomůckami, ať už to byly různé typy lup, brýlí, digitální techniky, pomůcky využívající Braillovo písmo, atp.

Ukázka kompenzačních pomůcek:

Třetí, poslední část, vedená lidmi z TyfloCentra, byla především „zážitková“. Nejdříve jsme si vyzkoušeli problematiku vyplňování dokumentů a různé postupy v případě potřeby podpisu nevidomého člověka. Nakonec jsme se rozdělili do dvojic a každý jsme si vyzkoušeli krátkou vycházku po schodech Klementina jak v roli nevidomého, tak v roli člověka, který ho vede. Ze získané zkušenosti jsme si řekli, jaké chyby se obvykle při vedení člověka dělají, a dozvěděli jsme se pár užitečných tipů, jak se jim vyhnout.

tzv. Pražská tabulka s bodátkem pro ruční psaní – bodátkem se vymačkávají zezadu (zrcadlově) jednotlivé body do příslušných políček

Seminář byl nabitý spoustou zajímavých a praktických informací a rozhodně stál za účast. S kolegyní jsme odcházely plné silných dojmů ze setkání se světem nevidomých a lidí s těžkými vadami zraku. Ne vždy člověk odchází ze semináře s pocitem naplněného a užitečně stráveného času jako se to podařilo zde.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..