Knihovny současnosti

Knihovny současnosti, to je největší česká konference pro české knihovníky. Pořádá jí Sdružení knihoven České republiky a letos proběhl již 30 ročník a měl i významné mezinárodní zastoupení. Konference se zúčastnila a vystoupila se svým příspěvkem předsedkyně IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions) Barbara Lison. Což byl pro mě osobně velký zážitek a potvrzení, že my malá země jsme součástí světové knihovnické komunity. Barbra ovšem nebyla jedinou zahraniční účastnicí, velkým zážitkem byly přednášky a workshopy, které vedl knihovník a vedoucí z House of Wisdom, ze Spojených arabských emirátů států Mohamed Boufarss.  

Zvláště workshopDesigningservicesforthecommunity and thefuture: design thinkingforlibrariesmeetsagilemethodologyukázal možnosti, jak přemýšlet o nových výzvách, se kterými se knihovny potýkají a jak stále zlepšovat své služby které nabízejí, prostým vystoupením ze zaběhlých stereotypů a využití Thinkingoutsideofthe box. Zaměřit se na uživatele, zjistit jejich skutečné potřeby a najít způsob, jak jim tyto služby nabídnout, nehledě na finanční nebo personální možnosti, které knihovna má (Empatie-Define-Ideate-Prototyped-Test). Principy aplikovatelné do jakékoliv knihovny.  

Neméně inspirativní byla také organizační psycholožka Beáta Holá, která vidí knihovnu jako transformační instituci, která může změnit svět (samozřejmě k lepšímu ?). Vystoupila v bloku, který se věnoval přístupnosti knihoven pro osoby se specifickými potřebami. 

V tomto bloku vystoupil také Radek Pavlíček z brněnské MUNI a střediska Teiresias, který představil výsledky analýzy AKS (knihovních automatizovaných systémů, knihovních katalogů). Tato analýza byla podpořena ze strany Národní knihovny ČR a bude v dalších letech pokračovat. V současné době proběhlo testování systémů od firmy Tritius, KP-SYS a Cosmotron. 

Důraz experti z týmu kladli především na praktickou přístupnost pro osoby, které například využívají asistivní myš a chtějí si vypůjčit knihu. Z hlediska přístupnosti pro uživatele se specifickými potřebami si nejlépe vede firma Cosmotron. 

Jako poslední takovou sladkou třešinkou na dortu toho nejzajímavějšího z celé konference bych ráda zmínila aplikaci Beletrion aneb digitální knihy trochu jinak. Za Beletrionem stojí Městská knihovna v Praze, Katedra informačních studií a knihovnictví na MUNI a technologická neziskovka Next-book. Prostřednictvím této aplikace můžete díky krátkým úryvkům začít objevovat svět literatury, třeba při čekání na tramvaj.

Screenshot aplikace Beletrion

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..