Informační zdroje v době koronavirové

Prostory knihoven jsou v současnosti nepřístupné. To ale neznamená, že nemůžete využívat jejich služby. Nepřeberné množství dokumentů a zdrojů je totiž dostupné z pohodlí vašeho domova a navíc – jako malý bonus – při čtení e-zdrojů není nutné mít nasazenou roušku 🙂

E-knihy 

Knihovny teď zpřístupňují celou řadu knih online. Pro začátek se zastavme třeba v databázi Bookport. Tato databáze obsahuje přes 5 200 e-knih v českém jazyce. Pro studenty a zaměstnance ČZU je přístup zdarma, stačí když se přihlásíte přes institucionální přihlášení eduID. 

Pro přihlášení do Bookportu využijte eduID

Národní knihovna zpřístupnila více než 206 tisíc monografií a periodik, které jsou dostupné po dobu vyhlášení nouzového stavu. Knihy najdete v Digitální knihovně Kramerius

Pokud by vám knihy v českém jazyce nestačily, můžete sáhnout po knihách z databáze Ebook Central (odkaz na Ebook Central je v dolní části stránky) . Tato databáze obsahuje 131 000 titulů z mnoha oborů. Pro vzdálený přistup budete potřebovat svůj login a heslo do Informačního systému ČZU.

Nesmíme zapomenout ani na strýčka Googla a jeho Google Books. Zde sice nenajdete ve většině případů plné texty knih, ale i tak toho zde najdete hodně. V Google Books najdete jak české, tak i světové tituly. 

Dalším zdrojem může být také Project Gutenberg, který je nejstarší digitální knihovnou. Naleznete zde spousta klasických děl v mnoha světových jazykách. Výhodou této digitální knihovny je, že je zdarma a bez nutnosti registrace. 

Kdybyste ještě neměli dost, existuje také databáze knih, které jsou přístupné v tzv. open access režimu. Příkladem takovéto databáze je například Directory of Open Access Books

Kdybyste si chtěli oddechnout u nějakého románu či nějaké napínavé detektivky, zkuste se podívat do katalogu e-knih Městské knihovny v Praze.  

Odborné články 

Sháníte odborné články pro psaní vaší bakalářky nebo diplomky? A už jste zkusili multivyhledavač Ebsco Discovery Service? Tento vyhledávač totiž umí procházet většinou našich placených databází naráz a současně nahlížet i do katalogu knihovny. Podle klíčových slov, tak můžete nalézt tolik článků, že to nestihnete přečíst ani kdybyste četli celou dobu izolace. Pro vzdálený přístup do „Ebsca“ je potřeba login a heslo, který používáte v Informačním systému ČZU.

Vyhledávač EBSCO najdete na webu Knihovny ČZU

Pokud byste chtěli prohledávat jednotlivé odborné databáze zvlášť, doporučuji vám využít naší stránku informačních zdrojů. Na této stránce naleznete odkazy na všechny odborné databáze, ke kterým má naše univerzita přístup. Pro přihlášení do těchto databází budete potřebovat přihlašovací údaje do Informačního systému ČZU anebo institucionální přihlášení.

Pro vzdálený přístup do databází vyberte možnost „vzdáleně“

Odborné články se dají získat také na Google. Google pro tento účel vytvořil vyhledavač odborných informačních zdrojů Google Scholar.  Najdete zde opravdu všelicos, proto buďte opatrní při čerpání zdrojů z tohoto vyhledávače. 

Tak jako funguje přístup open acces u knih, funguje i u odborných článků. Podívejte se na Directory of Open Access Journals. 

Znáte Národní technickou knihovnu? Máte tam udělanou registraci? Pokud ano, můžete využívat jejich elektronické zdroje. Více informací o elektronických zdrojích NTK najdete zde. 

Další studijní materiály můžete získat z kolekce Pablikado. Kolekce obsahuje 59 časopisů a 44 odborných knih. K přístupu do kolekce Pablikado je nutné se přihlásit přes institucionální přihlášení. 

Nevyznáte se v takovém množství zdrojů? Napište nám email nebo si domluvte online konzultaci na emailu  konzultace@lib.czu.cz

1 komentář u „Informační zdroje v době koronavirové

  1. Pingback:20.3.: Knihovna ČZU (Library CZU) // knihovna Kramerius NK ČR (Digital library Kramerius) – Aktuální informace FAPPZ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..