Exkurze do Brněnských knihoven

Prvního června jsme navštívili dvě brněnské knihovny, abychom načerpali inspiraci pro naši knihovnu. Podívali jsme se do Ústřední knihovny Fakulty sociálních studií MU a Knihovny univerzitního kampusu MU (KUK). V závěru jsme stihli navštívit i festival Re:publika ke 100. výročí založení Československé republiky.

Brno
Brno

Ústřední knihovna Fakulty sociálních studií MU

Tato knihovna primárně obsluhuje studenty FSS, nicméně díky svému umístění ve středu města je navštěvována i jinými studenty MU. Knihovny kampusů sociálních studií jsou vždycky trošku jiné. Takové lidštější. Možná i to je důvod, proč je tato knihovna tak navštěvovaná. Každopádně velký počet uživatelů je na jednu stranu vynikající zpráva do statistiky, na druhou stranu faktor, který je potřeba vzít v úvahu při budování fyzických prostor knihovny. V celé knihovně jsou rozmístěné zátěžové koberce, které tlumí hluk. Dále je zde řada sedacích pytlů, šachový stůl, nově vybudované kukaně pro studenty pracující na skupinových projektech a skříňky pro uložení věcí. Studenti mají mnoho zákoutí, která mohou pro své studium využít. V prostorech je dokonce umístěna telefonní budka! Můžete si v ní vyřídit důležitý hovor a nerušit tak studenty kolem sebe. V knihovně si můžete půjčit kromě klasických knih a skript také flashku, nabíječku, deku nebo třeba cestovní mapu. Na fotkách níže si můžete všimnout také boxu na vracení knih jménem Helmut či self-checku.

Hodně si zde zakládají na své aktivitě na sociálních sítích a webu, takže určitě mrkněte na jejich Facebook a webové stránky knihovny FSS.

Knihovna univerzitního kampusu MU

Ačkoliv patří knihovna KUK také pod Masarykovu univerzitu, její vzhled se nedá s knihovnou FSS srovnávat. Prostě co knihovna, to jiný prostor i v rámci jedné univerzity. V této knihovně se propojují tři fondy – přírodovědní, lékařský a sportovní. Celá budova je poměrně nová, byla postavena v roce 2007. Moderní prostory doplňují gauče a samozřejmostí je i klimatizace. Knihovna působí velkorysým, vzdušným dojmem, na to nejsme na SICu moc zvyklí. Na KUKu nezapomněli ani na různě velké individuální studovny, které díky proskleným stěnám opět působí příjemně otevřeně a často nabízejí i hezký výhled dovnitř kampusu. Skripta jsou řazena v regálech vedle knih, což je zajímavý nápad. Ale do našich stísněných prostor zřejmě nepřenositelný. Studenti se ve fondech orientují podle klasifikace MDT (Mezinárodní desetinné třídění).

Nicméně to, co probíhá na pozadí fungování této knihovny je o dost zajímavější. Tak například revize fondu. Knihovníci nemusí knihy vůbec stěhovat z regálů do své kanceláře k počítači. Mají totiž k dispozici takovou kapesní čtečku čárových kódů, se kterou regály obchází a načítají knihy. Jakmile skončí, propojí čtečku s počítačem, zapnou speciálně vyvinutý program, který stáhne obsah čtečky a porovná s aktuálním stavem fondu. Nikde žádný papírový seznam. Další bod, kde si knihovníci pomáhají na míru dělaným softwarem je akvizice. Zadávají totiž poptávku na jednotlivé knihy a na tuto poptávku se pak ozývají dodavatelé. V systému pak mohou vidět, za kolik nabízí knihu daný dodavatel a vybrat toho nejlevnějšího. Tímto způsobem ušetří prý cca 20 % nákladů na akvizici.

Festival Re:publika

Tento festival jsme navštívili v rámci volného programu. Re:publika se rozkládá na celkem šesti pavilonech Brněnského výstaviště a určitě to stálo za to. Ať už máte rádi knihy, umění, avantgardu, sport či hraní počítačových her, přijdete si na své. Vstup je navíc zdarma, takže nebylo proč váhat. Festival potrvá do 17. června, takže jestli budete mít cestu do Brna, určitě zamiřte na výstaviště. Přesvědčte se sami na fotkách níže, ale ještě lépe v Brně na výstavišti.

Animace z výstavy Avant Garde
Animace z výstavy Avant Garde

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..