7 postřehů z konference Kniha ve 21. století

1. Svinovská knihovna

Pokud jedete do Opavy na konferenci přes zastávku Ostrava-Svinov nejlépe dva dny po celorepublikových vichřicích, je pravděpodobné, že zmeškáte nějaký ten spoj. Nezoufejte, čekání si můžete zkrátit návštěvou blízké svinovské knihovny a v ní probíhajících výstav (nyní „Když panna navléká korálky“).

#Ostrava-Svinov!!!

2. Panelová diskuze

Každý intelektuál (i našeho kalibru) občas něčemu v odborné debatě neporozumí. V našem případě se jednalo o rychle mluvícího polského panelistu. Diskuze se soustředila kolem témat jako transformace od informační k digitální společnosti, proměna role knihoven, knihovny a jejich role v demokratické společnosti a vzdělávání knihovníků, ale o čem mluvil pan Gębołyś pro nás zůstalo záhadou.

#dotednevimecoznamenasukamspokojno

3. Sémantická očista

V průběhu diskuze profesor Trávníček poukázal na potřebu definování použité terminologie pomocí sémantické očisty. Nepochopení významu pojmů je častým úskalím komunikace nejen v odborných debatách, ale napříč celou naší společností!

#semantikaromantika

4. Kým jsme v hybridním prostoru?

Profesor Konvit představil knihovnu jako hybridní prostor, kde již nic není tak jak bývalo. Čtení se přizpůsobilo post digitální době, prostor i doba jsou v neustálém pohybu stejně jako samotní čtenáři. Ti se přiblížili konceptu „flaneura“, tzn. člověka, který je stále připojen, stále čtoucí a hlavně stále participující ve své virtuální skupině. Na druhé straně knihovna v této rozbouřené době může poskytnout důvěryhodné útočiště před všudypřítomným konzumem. Nesmí ovšem ustrnout, naopak se musí více otevřít, modernizovat a odpovídat na proměňující se potřeby svých uživatelů.

#flaneurneboflamendr, #bombyx

5. Knihovník jako lektor?

Knihovníky ukolébané obědem nadzvedl ze sedaček příspěvek Pavlíny Tassanyi. Z její lektorské praxe a výzkumu vyplynulo, že studenti středních škol oceňují bezprostřední zkušenost a informace od čerstvých absolventů více než od starších lektorů-knihovníků. Ti jim až příliš připomínají generaci jejich rodičů a pedagogů.

#stojimezani, #takyjsmeuzstari

 6. Architektura knihoven

Téma architektury knihoven je hit poslední doby. Knihovny v ČR jsou vnímány (mnohdy i samotnými knihovníky) jako jednoúčelová neměnná místa, ale ve světě je již dávno běžné, že po otvíracích hodinách se nábytek odsune ke zdi a z knihovny je rázem koncertní sál nebo taneční parket. Snad se také necháme inspirovat.

#smimprosit

7. Slido.com

Skvělým pomocníkem celé konference byla aplikace slido.com, která umožnila stydlivějším účastníkům pokládat otázky pomocí mobilního telefonu. Díky okamžitému zaslání otázky už v průběhu příspěvku se na nic nezapomene, používání je jednoduché, a nedošlo k opotřebování mikrofonu.

#kdosestydipise

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..