5 + 1 tip jak na samostudium

Samostudium není pouze výdobytek moderní doby a internetu. I dříve se lidé vzdělávali sami. Začtěte do životopisů slavných osobností z 19. století a zjistíte, že mnozí začali svou odbornou kariéru právě sebevzděláváním. Avšak v dnešní době nemusíte cestovat do Veřejné c. k. universitní knihovny, abyste si udělali výpisky ze zde uložených knih. Dnes vám při distančním studiu nebo samostudiu stačí notebook a kolikrát nemusíte ani vylézt z postele.

Buď pánem svého času

Samostudium přináší řadu výhod. Sami si určujete, kdy a jak budete studovat. Máte kontrolu nad rychlostí vstřebávání informací. Pokud něčemu nerozumíte, pauznete video nebo založíte stránku, a vyhledáte si termín v poznámkách či na internetu.

Rozdělte si studium do menších tematických celků v průběhu dne. Studujte vždy jen jedno téma, ale kombinujte různé předměty během dne, aby se vám naučené vědomosti z jednoho předmětu neslévaly a nepletly.

Dělejte si přestávky. Může se vám zdát, že zavřít se na 5 hodin do pokoje a ponořit se do studia je efektivní, ale výzkumy dokazují opak. Zkuste třeba metodu pomodoro.

Na Moodle je toho MOOC

V době zrušení výuky na ČZU mají pedagogové pokyn pokračovat ve výuce vzdáleně většinou přes Moodle na https://moodle.czu.cz. Pravděpodobně tam budete mít nahrané přednášky, zadané úkoly a napsané odkazy na zajímavé zdroje k samostudiu. Některé kurzy mohou mít spuštěnou funkci fóra či diskuze, kde se můžete zeptat na to, čemu nerozumíte. Jinak se ptejte vyučujících na mailu, i oni jistě ocení zpětnou vazbu k tomu, co je potřeba ještě dovysvětlit.

Knihovna je kamarád

Knihovna to nejsou jen knihy a skripta. Všechny online odborné databáze a časopisy, ve kterých si čtete, vám zajišťuje právě knihovna a při samostudiu se vám budou hodit. Můžete si číst zahraniční odborné články z vašeho oblíbeného časopisu nebo studovat problematiku vaší práce zevrubněji v zahraničních odborných knihách v databázi Ebook Central, ale i česky v databázi Bookport. Více informací najdete na webu Infozdroje. A nezapomeňte klikat na odkaz Vzdáleně, abyste měli přístup také z domova.

Pokud potřebujete poradit s citacemi nebo hledáním literatury, napište na konzultace@lib.czu.cz. Lektoři vám odpoví nebo si domluvíte konzultaci třeba na Skypu.

Výuka na míru

Pokud někdo není zvyklý pracovat či studovat z domova, může pro něj být těžké nalézt motivaci a začít. Odměňujte se. Nastavte si odměny za například ukončenou kapitolu, zpracovanou otázku ke státnicím atp.

Zapojujte různé smysly, proces samostudia je pak mnohem efektivnější. Čtěte si definice nahlas, pište si poznámky, podtrhávejte (pouze z vlastní knihy, jinak použijte třeba post-it). Při opakování si podtrhávejte důležité věci. Dělejte si myšlenkové mapy z důležitých termínů, stavějte je do hierarchie, abyste viděli vazby mezi nimi.

Nastavte si systém opakování již naučeného. Z jednoho přečtení si zapamatujete jen málo. Pokud si naučené vědomosti opakujete, přejdou do dlouhodobé paměti. Například se pravidelně zkoušejte z toho, co jste se učili včera. Týdně si opakujte, co jste se zatím naučili.

Není to jen o samostudiu

Najděte si čas na pohyb nebo ještě lépe cvičení. Nemusíte zvedat 100 kg na benchpress, stačí procházka, protažení atp. Nezapomeňte, že teď nemusíte dojíždět do školy každý den a můžete tak tento čas využít dle svého.

Ukliďte si váš studijní prostor. Zdá se to jako hloupost, ale sami uvidíte, že u uklizeného stolu se pracuje nebo učí mnohem lépe, než když se kolem válí prázdné kelímky, papírky, propisky, obaly od pizzy, a kdo ví, co všechno. Fakt to funguje.

Asi jste si všimli, že pokud si opakujete ve skupině, naučíte se látku mnohem rychleji. Využijte toho, že jste teď všichni ve vašem kruhu doma. Sejděte se na kafe a diskutujte o tom, co jste se naučili. Doplníte si mezery a vysvětlením problému někomu jinému si problematiku sami lépe utřídíte v hlavě.

Důležité je začít a vydržet

Pokud je toho na vás moc, nesnažte se aplikovat všechny rady najednou. Zkuste začít jednou věcí a až vám to přejde do krve, posuňte se na další. Důležité je začít, aby vám pak neujel vlak. Těžko se naučíte látku celého semestru den před zkouškou, když jste nemohli být ani na přednášce.

Zdroj a inspirace:

JONDHALEKAR, Bhakti, 2019. What are the smart tips for self studying? In: Quora [online]. Mountain View: Delaware Corporation, 22 November 2019 [cit. 2020-03-11]. Dostupné z: https://qr.ae/pNnrHH

Self-Studying: What’s the Benefit and How to Do It, 2013. In: College Admissions Counseling | IvyWise [online]. New York: IvyWise [cit. 2020-03-11]. Dostupné z: https://www.ivywise.com/ivywise-knowledgebase/newsletter/article/self-studying-whats-the-benefit-and-how-to-do-it/

1 komentář u „5 + 1 tip jak na samostudium

  1. Pingback:Knihovnu ČZU nic nezastaví – novinky ZS 2020 | Blog Knihovny ČZU

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..